2019 m. rugsėjo 26 d., ketvirtadienis

BERNIUKAS

Sveiki,

labai ilgai nerašiau... Jaučiuosi kalta, ir kaip ir skolinga, nes pažadėjau gi sau ir Jums...
Iš pradžių bijojau, baimių buvo ir po pirmo teigiamo kraujo tyrimo, po antro, po to po pirmo echoskopo, po genetinio (NIPT) tyrimo, po 12 savaičių ir taip toliau. Bet tą baimę pavadinčiau tokia logine, supratimu ir žinojimu, kad visko dar gali būti, o visa širdimi tikėjau, kad viskas bus gerai. Taip ir buvo!
Tad tikroji nerašymo priežastis man pačiai neaiški. O vėliau ir laiko pradėjo trūkti, darbe įtampa, naujo būsto įsigijimo reikalai, kraustymaisi su pilvu ir taip toliau.

Tai va turim berniuką, jau truputį virš 4 mėn. jam. Mano didžiausias džiaugsmas, rūpestis ir paguoda viename 💚💚💚💗💗💗 Viskas atrodo kaip sapne :)

Tad linkiu visiem, kas skaitys šį įrašą ir bus didžiausiame liūdesyje ar nežinojime ką daryti, linkiu gyventi čia ir dabar, darykite ką galite dabar, ko negalite padarysite rytoj.

Po truputį
kiekvieną dieną
arčiau tikslo
nors ir iš lėto
bet ko trokštate pasieksite
patikėkite

O bernužėliui šiom dienom dantukai kalasi :)


Vaistinė ir dvi kavinės

Taigi,
labai trumpai.
Vaistinė, kurioje gaudavau vaistus geriausiomis kainomis.
Ji yra netoli klinikos. Aš iki jos nueidavau, o po to važiuodavau namo su autobusu. Pro ją važiuoja 54 autobusas. Tik važiuojant namo, reikia pareiti į kitą gatvę, nes ten vienpusis eismas. Vadinasi Okmeydani Deniz.


Ir labai patiko šios dvi vietos pavalgymui.
Abi tikrai pigios ir geros.
Pirmoji - Rumelu Cafe. Mes ten valgėme traškią vištieną, labai skanu buvo.
Štai ir foto tos vištienos :)


Antra vieta, šalia Pangalti stotelės, tiksliau prie pat jos, išlipi iš autiko ir ji prieš nosį. Nuotraukoje ten kur matosi Sutis, bet tai kiek suprantu bendrinis pavadinimas. Ten ir meniu angliško nebuvo, paskui atnešė vyrukai padavėjai...  užsisakėme dienos pietų ir nepasigailėjome 😅Sumokėjome visiškai nedaug. Tiksliai nepamenu, bet gal apie 40 lirų už abu. Viduje daug staliukų, kaip kokioje valgykloje, bet neišsigąskite, bus skanu, tikrai :) Ir aptarnavimas mum ten patiko, vyrukai greit sukosi, nors žmonių tikrai nemažai ten. Neveltui matyt :)



2018 m. rugsėjo 6 d., ketvirtadienis

Pirma diena po transferio

Praslinko pirma diena. Negaliu sakyti praslinko, o visgi prabėgo ir su geromis emocijomis!

Užbaigiant vakar dienos įvykius, reiktų pasakyti, kad nuvykus į kliniką sužinojom, kad iš trijų du jau yra blastukai, ir juos abu sodins. O trečias embrionas blastuku dar nevirtęs, vystosi lėčiau, ir lauksim kitos dienos ir žiūrėsim.

Klinikoje šiek tiek prailgo laukti perkėlimo procedūros. Kaip ir per punkciją gavome palatą, joje persirengiau marška ir teko laukti visą apvalią valandą. Bet gal tai yra apgalvota? Jei atleki skubėdamas ir susijaudinęs, turi laiko nusiraminti, susidėlioti mintis ir emocijas.
Taigi vakar įsodino dvi geros kokybės blastocistas: 4AB ir 5AB.
Procedūra labai trumpa ir paprasta. Ji vyko toje pačioje operacinėje, kur ir punkciją daro. Per echoskopą įkėlus mačiau tokį blynuką, paaiškino, kad įkeltų embrionų neįmanoma įmatyti, jie per maži ir matosi tik truputis skysčio, kuriame jie yra.
Po įsodinimo, nuo stalo horizontalioje padėtyje persikėliau į lovą su ratukais ir parvežė į palatą. Joje dar pabuvome pusvalandį ir išleido :)

Emocijos gulint ant stalo ir laukiant įkėlimo buvo labai didelės. Širdis daužėsi labiau nei bet kada 💗 Begulėdama masčiau, kad mažiau bijojau ir susijaudinusi buvau net prieš rimtą operaciją - stuburo išvaržos operaciją...
Bet tai truko tik akimirką ir kai vyko kėlimas, buvau rami ir pasitikinti ir laukianti jų. Dviejų brangiausių mūsų gyvenime objektų 💙💙
Vyras tuo metu laukė manęs palatoje. Kiek žinau kitur sodinime dalyvauja ir vyrai. Bet čia laikomasi griežtų sterilumo reikalavimų.

Po procedūros rekomendavo važiuoti namo ir ilsėtis.
Kitomis dienomis elgtis kaip įprasta, vengiant sunkaus kilnojamos ir aktyvios fizinės veiklos.

Po 5 dienų embriono sodinimo, nėštumo tyrimas daroma po 9 dienų. Tad rugsėjo 14 diena - HCG diena. 🙈

Ryte gavome žinutę, kad trečia morulė virto blastocista! Ir dar kokia 5AA koybės, WOW!
Tai nuvykome į kliniką ir susimokėjome už šaldymą 5 metams (toks pas jų terminas, kito rinktis negali). Kaina 550 Eur už visus penkis metus. Jei tarkime FET darai per pirmus šaldymo metus, ir lieka nepanaudoti 4 metai, dalį pinigų grąžina, tai tuo atveju grąžina apie 278 Eur. Su kiekvienais metais grąžintina suma mažėja. Po kiek jau nebesigilinome.
_________________
Vakar grįždami namo pakeliui užsukome į parduotuvę ir simboliškai nupirkome kelis pirmus daiktelius vaikų kraiteliui. Suprantu...ką galvojate. Bet man labai norėjosi. Tai padeda man palaikyti tikėjimą ir neįsileisti negatyvių minčių iki pat HCG dienos. Kas bus po jos, dabar negalvoju. Dabar esu PUPO, besilaukianti moteris ir planuojanti turėti dvynukus.



Sekančiame įraše pasidalinsiu nuorodomis, kurioje vaistinėje geriausia pirkti vaistus, kelias tikrai labai geras vietas pavalgymui (Sisli - Taksim rajone), kurias atradome čia per paskutines kelias dienas ir negaliu nepasidalinti, bei keliomis kitomis vietomis. 

2018 m. rugsėjo 5 d., trečiadienis

Ypatinga diena. PUPO

Šiandien blastocistų transferio diena.
Nuo pat ryto jaudinuosi. Kitaip nei iki šiol. Kitaip nei šias penkias dienas, kai laukdavome naujienų, kaip vystosi mūsų embrionai. Tuo metu buvo jausmas, kad bijai gauti blogas žinias ir apie tai pagalvojus per visą kūną nueidavo toks skausmo dūris. Vyrui vėl kiti jausmai. Jam vis gerklėje kažkas stovėdavo. Ir kartu širdies plote skaudėdavo.
Šiandien kitaip. Jausmas visiškai kitoks. Bandau analizuoti ir suprasti, kas tai? Ko taip jaudinuosi. O jausmas toks, kaip ruoščiausi kalbėti prieš auditoriją. Turiu auditorijos baimę. Tai visada, kai reikia prieš ją kalbėti (tas būna labai retai), visą dieną iki išstojimo, būnu susijaudinusi. Visa virpanti ir nenustygstanti vietoje. Delnai prakaituoja. Pulsas jaučiu užkilęs, širdis plaka dažniau. Tai lygiai toks jausmas ir šiandien nuo ryto.
Mano žirniai - mano auditorija :)

Sodinimas bus apie 16 val. Dar marios laiko.
Bandau suprati ko taip jaudinuosi. Dėl pasimatymo su "žirniais"? Atsakomybės ir baimės ar jie norės, gebės likti pas mane, su mumis?
Dar vakar vakare vyrui juokavau, kad šiandien paskutinė mūsų naktis dviese 😅

Vakar (4 dieną) mums pranešė, kad visi trys toliau vystosi. Šiandien kaip sekasi jiems turbūt sužinosim tik, kai nuvyksim į kliniką.

Iki greito.
Parašysiu kai gryšiu PUPO (angl. pregnant until proven otherwise - besilaukianti kol neįrodyta kitaip).



2018 m. rugpjūčio 28 d., antradienis

2 IVF. Penkta stimuliacijų diena

Pagaliau kilo noras parašyti.

Esu jau Stambule. Šiandien yra penkta stimuliacijų diena. Penktadienį nusimato punkcija.

Esu labai santūriai nusiteikusi. Nes šio IVF pradžia buvo labai sunki.

Atvykau čia ir sužinojau, kad turiu cistą kairioje kiaušidėje. Toje, kuri pas mane už dvi dirba, nes dešinė nerodo gyvybės ženklų. Nors ir ciklą iki atvykstant gėriau kontraceptines piliules, kurios turėjo garantuoti, kad cistų bus išvengta. Dėja. Vienaip planuoji kitaip gaunasi...

Taigi aptikę cistą gydytojai tarėsi ką daryti. Nes E2 tyrimo rezultatas buvo virš normos, kas reiškė, kad cista yra aktyvi ir trukdys procesui. Kad leistų pradėti IVF procedūras reikalauja, kad E2 tą ciklą nebūtų didesnis nei 80 ng/ml, arba 295 pmol/l.
Tą dieną man skyrė Cetrotide, kuris turėjo suvaldyti tą cistą. Ir mano džiaugsmui taip nutiko, nes kitą dieną E2 rezultatas buvo 67 ng/l!!! Vadinasi man leista startuoti, nors ir viena diena vėliau, bet leista 😃
Stresą kėlė dar ir kitas faktas iki apsilankant pirmai apžiūrai čia. Kadangi viską teko iš anksto planuotis ir paskaičiavau, kad mmm ateis ant savaitgalio, tai sekmadieniui išskridau. Laukiu kol ateis mm. Bet jos nenorėjo ateiti, negana to visą ciklą tepliojo rudai (kaip vėliau paaiškino dėl cistos). Buvau skaičius, kad vartojant KT (kontraceptines piliules) taip būna. Na tepliojo tepliojo ir lyg gausiau pradėjo teplioti, bet rudai, ne raudonai ir mėnesinių kaip nėr taip nėr. Žodžiu vos nepražioplinau mmm pradžią, nes taip normalaus kraujavimo ir nebuvo tą ciklą, matyt dėl KT gimdos gleivinė labai maža buvo ir iš esmė kraujavimas beveik nesiskyrė nuo tepliojimo. O skirtumas turėtų būti bent tame, kad kai teplioja dažniausiai būna rudai, o kaip susergi mėnesinėmis - raudonai. Bet pasirodo ne visada taip būna... Šios mano mano mmm  buvo vien tik tepliojimas rudai su gal du trumpus epizodus pasirodžiusiu raudonu krauju.

Streso buvo apsčiai. Nes ne taip lengva trims savaitėms susiorganizuot atostogas iš anksto, nes čia ir dabar išeiti atostogų mano darbe neišeina... Tad tikrai labai jaudinausi ar nenuplauks mano bandymas pastoti, tuo pačiu ir sunkiai gautos atostogos per niek 😖

Visgi aš esu čia ir jau penkta stimuliacijų diena. Auginu tik du folius (18 ir 15 mm). Dėja tik du. Dar yra du mažiukai (13 ir 12 mm), bet jie jau nepasivys. Matyt tam įtakos turėjo cista ir vėlus startas - 3/4 ciklo dieną (nes taip ir neaišku kada mano mm prasidėjo).

O mano pastangos ir daugiau nei pusę metų vartoti papildai dėl AMH didinimo - vaisių nedavė. Nors AMH padidėjo, tačiau reali situacija kiaušidėse nepasikeitė. Faktas kaip blynas. Bent jau vienu galiu bandyti pasiguosti, jei nebūčiau jų vartojusi, gal situacija būtų dar liūdnesnė :)

Nors tik penkta stimuliacijų diena, bet foliai jau dideli ir tai yra mano paskutinė diena kai leidžiuosi stimuliuojančius vaistus.
Rytoj laukia dar kartą apžiūra (vakar buvau ir šiandien) ir galutinis sprendimas kelintą val. leisiuos Ovitrelle (vaistai leidžiami 36 val. prieš apskaičiuotą tiksliai punkcijos laiką).
Penktadienį punkcija. Na ir tada pats baisiausias laikas, kai vaisinsis ir augs embrionai.

Šį kartą naudojame ne tik Gonalį F, bet ir Menogoną. Menogono rytais po 150, Gonalio F vakrais po 225 IU. Šiandien Gonalio sumažino iki 150 IU. Aišku ir Cetrotide nuo vakar pridėjo.


Aną kartą turėjome 5 subrendusias kiaušialąstes ir tai buvo baisu ar kas apsivaisins ir užaugs iki 5 dienos. O dabar bus 2 kiaušialąstės... Ne tas žodis kaip baisu. Džiaugiuosi, kad esu čia ir tikiu jų laboratorija ir profesionalumu.
Dar perspėjo, kai būna keli foliai, yra grėsmė priešlaikinei ovuliacijai. O siaubeli kiek pavojų ir kaip išgyventi iki penktos dienos blastocistos ir sodinimo! Total košmar!

Nusiraminti padeda tik mintis, kas aš, tiksliau mes, viską darome, kas nuo mūsų priklauso. Kitos eigos kontroliuoti negalim, tad turiu atsiduoti likimui ir būti viskam pasirengusi. Taip galvodama jau galvoje sukasi tolimesni planai tam atvejui, jei nepavyks. Taip kažkaip lengviau...

2018 m. liepos 21 d., šeštadienis

Antro IVF link

Sveiki!

štai pagaliau turime aiškų planą dėl antrojo bandymo. Jį darysime vėl Stambulo Memorial klinikoje. Skirtumas bus tik tas, kad užaugusioms blastocistoms (tikiuosi jų bus) nedarysime PGS (genetinio) tyrimo kaip aną kartą.
Visa kita bus tas pats protokolas: vieną periodą iki pagalbinio apvaisinimo pradžios geriu kontraceptines. Stimuliuos su Gonaliu.
Iki starto liko beveik apvalus mėnuo!!! :)

Per tą laiką, kai kovo 1 d. rašiau čia apie kiaušialąsčių kokybę turėjome vyrui varikocelės operaciją, man  - gimdos kaklelio polipo operaciją. Išsityriau trimbolifilijos faktorių - homocisteiną, MTHFRm F5, F2 genų mutacijas.
Nieko rimto nerado (tik MTHFR 1298A>C heterozigotinę mutaciją), bet kadangi mano homocisteinas aukštas (12,4 μmol/L), daktaras Serapas priskyrė vartoti aktyvios formos B grupės vitaminus: folio rūgštį, b6 ir b12. Juos siunčiausi iš iHerb, nes LT nėra pirkti. Pirmadienį kartosiu homocisteino tyrimą, žiūrėsim ar nukrito.

Vyrui po varikocelės operacijos stebuklų neįvyko, bet per visą periodą nepastojimo jo spermos kiekis vienam mililitre pats geriausias - 2,8 ml. :) Na, bet to neužtenka norint natūraliai pastoti. Kita vertus gydytojas sakė po operacijos turi praeiti pusę metų, kad įvertinti ar padėjo, mes pasidarėm tyrimą praėjus 3 mėn. Daugiau laukti nematom prasmės.

Trumpai parašysiu savo patirtį apie DHEA, skirtą kiaušidžių veiklai gerinti. Kas domėjosi yra girdėję. Kas nori jį vartoti perspėju, kad būtina pasidaryti testosteronos tyrimą. Ir vartoti, jei rezultatas yra žemiau ar prie žemutinės normos. Priešingu atveju prisidarysit žalos.
Taigi aš pradžioje (nuo vasario mėn.) vartojau po 25 mg., nors straipsniuose rašoma vartoti po 50-75 mg. Gegužę pakėliau iki 50 mg. Po trijų savaičių pasidariau testosterono tyrimą ir jis viršijo viršutinę normą.
Prieš DHEA vartojimą mano testo buvo 0,54 nmol/L, pakilo iki 2,65 nmol/L. Makasimali norma yra iki maždaug 2,6 nmol, ir tai yra pačioje jaunystėje ir viršutinė riba. Tokios man ir nereikia, juk man 39 :)
Tada dhea sumažinau iki 25 mg. - ir dabar laikosi testo rezultatas 1apie 1,4 nmol/L.
Primenu testo kelia ir sportas :) Kadangi sportuoju, manau man užteko mažesnės dozės nei rekomenduojama. Dabar tą dieną kai einu į sporto klubą, DHEA iš vis negeriu.

Viso šito reikalo tikslas - testosterono lygį palaikyti kaip jaunos moters organizme, nes su amžiumi testo gamyba organizme natūraliai mažėja. Taigi žemas testo yra negerai vaisingumui, kaip ir aukštas. Aukštas testo dažniausiai būna pas tas, kurios turi policistinių kiaušidžių sindromą PCOS.
Beskaitydama literūtarą supratau, kad testosteronas padeda kiaušidžių veiklai, kuo jo daugiau, tuo daugiau pirminių folikulų susiformuoja ciklo pradžioje. Tai va tas DHEA didina AMH :)

AMH padidinti galima! Bet kokia iš to nauda???
Geriam iki šiol krūvas papildų.

Jų dėka pasikėliau AMH rezultatą, tiksliau DHEA pagalba. Visi kiti papildai daugiau skirti kokybei ne kiekybei. Tai va, mano rezervas padidėjo beveik tris kartus:
2017.05 - 0,65 μg/l
2017.12 - atliktas IVF
2018.04 - 1,81  μg/l.
AMH tyrimą dariau toje pačije laboratorijoje, tuo pačiu ciklo metu t.y. jo pradžioje. Nes skaičiau, nors sako, kad šį tyrimą galima daryti bet kada, bet kai kurie tyrimai sako, kad geriau daryti visada tuo pačiu ciklo metu. Taip pat laboratorijos klausiau ar nepakeitė savo naudojamų tyurimui technologijų, tai gavau ptaikrinimą, kad ne.
Na ką AMH padidėjimo rezultai iš esmės pasimatys tik ateinančio IVF metu - jei bus išstimuliuota kiaušinėlių  daugiau ir žinoma kokybiškų. Aną kartą turėjau 5 kiaušialąstes, visas kokybiškas, subrendusias. Žiūrėsim kaip bus sekantį kartą.
Ką pati pajaučiau?
- Pailgėjo ciklas. Pailgėjo beveik viena diena, keletą metų būdavo apie 25-26 dienos, ir svyruodavo nuo 21 iki 29, dabar svyruoja mažiau ir ciklas tunka apie 27 dienas :)
- Sumažėjo kraujavimas menstrucijų metu. Anksčiau visada kraujuodavau labai gausiai kokias 3-4 dienas, ir dar 2 mažiau. O dabar gausiau šiek tiek kokią vieną dieną, likusias toks normalus kraujavimas, bet ne "visos upės teka" stiliumi... Dėl to man džiugu, nes manau tas gausus klraujavimus iš dalies susijęs su mano turima 3 stadijos endometrioze. O padidėjęs AMG ir testosterono kiekis, apmažino mano estrogenų veiklą, kuria buvo gal net per aktyvi.
- Apskritau jaučiuosi labai gerai: daugiau energijos turiu, nuotaika pakilesnė, pozityviau į viską žiūriu. Gyvenimas gražus toks koks yra :)

O štai čia pridedu savo papildų racioną:

2018 01
Folio rūgštis 400
Maca 500 mg
Omega 3

2018.02
Folio rūgštis 400
Q10 100 mg
DHEA 25 mg

2018 03
Folio rūgštis 800
Q10 200 mg
DHEA 25 mg
Omega3 390 mg
Resveratrol
Manuka medaus tabl.

2018.04
Folio rūgštis 800
Q10 200 mg
DHEA 25 mg
Omega3 390 mg
Resveratrol
Manuka tabl.

2018.05
Q10 300 mg
DHEA 50 mg
Omega3 390 mg
Liver X (NAC 800mg, ALA 200mg)
Aktyvi folio rūgštis (400mcg),
B6 (50mg),
B12 (1000mcg) kas 2 d

2018.06
Q10 400 mg
DHEA 25 mg
Omega3 700 mg
Aktyvios formos: folio rūgštis  400mcg, B6 50mg, B12 1000mcg kas 2 d.
Iron pirofosfate 21 mg
Beta karotene 14 mg +varis

2018.07
Q10 400 mg,
DHEA 25 mg
Omega3 700 mg
Aktyvios formos: folio rūgštis  2000 mg, B6 50 mg/2d., B12 1000 mg/sav.
Iron pirofosfate 21 mg
Beta karotene 14 mg
Resveratrolis 50 mg

2018.08
Q10 600 mg,
DHEA 25 mg
Omega3 960 mg
Aktyvios formos: folio rūgštis  2000 mg, B6 50 mg/2d., B12 1000 mg/sav.
Resveratrolis 50 mg

Atrodo siaubingai tikriausiai, kas iš šono pažiūrėsit. Bet yra kaip yra... Kai pradedi negali sustot...


Tai tiek šiam kartui :)

Esu laukime ir trinu rankas, kada sėsiu į lėktuvą skrydžiaui į Stambulą.

Jei turite kas klausimų klauskite.

Pasakykite nuomonę apie kuriuos aspektus norite, kad papasakočiau daugiau.


2018 m. kovo 1 d., ketvirtadienis

Kaip pagerinti kiaušialąsčių kokybę?

Planuojant antrąjį pagalbinį apvaisinimą (IVF) noriu padaryti viską kas įmanoma ir priklauso nuo manęs, kad pagerinti jo rezultatus. O tiksliau, kad pagerinti mano kiaušidžių veiklą, kad išsistimuliuotų daugiau kiaušialąsčių ir žinoma, kad jų kokybė būtų gera, geresnė nei mano amžius :) 

Jau iki pirmojo IVF maitinomės sveikai, sportavom, gėrėm šiek tiek papildų. 
Dabar jaučiu reikia aukštinti pavarą, nes laikas bėga, ne jaunėju. Žodžiu reikia laiką sukti atgal! 

Domėjausi, skaičiau įvairią literatūrą internete apie maisto įtaką, papildus, kraujotakos aktyvinimą ir pan. Kartais pasimesdavau, sunku buvo patikėti ar ne, kai suprasdavau, kad skaitau gerai apipavidalintą reklaminį internetinį puslapį...
Bet galų gale planą jau turiu, ir tam labai padėjo viena elektroninė knyga. 

Elektroninė knyga anglų kalba apie tai kaip pagerinti išsekusių kiaušidžių rezervą vyresnėms moterims - HOW TO IMPROVE EGG QUALITY: The Smart Way to Get Pregnant

Panašių knygų internete anglų kalba jau yra nemažai, tačiau ši mane patraukė tuom, kad jos autorė pati susidūrė su nevaisingumu ir išsekusiu kiaušidžių rezervu būdama molekulinės biologijos daktare. To pasekoje ji nemažai laiko praleido tyrinėdama mokslinius tyrimus, straipsnius, susirašinėjo su profesoriais ieškodama kaip galėtų ji pagerinti savo išsekusių kiaušidžių veiklą. 
Knygoje ji aprašo sveikos mitybos aspektus, papildus ir kai kurias kitas alternatyvias medicinos priemones kaip akupunktūra, masažas ir pan. 

Knyga parašyta lengvai suprantama kalba, ne moksline kalba, tad nesusidursite su sunkumu kai skaitai kokius nors mokslinius tyrimus sau rūpimu klausimu ir sunkiai suvoki ką skaitai. 
PVZ., autorė labai suprantamai paaiškina kas tos mitochondrijos ir kokį vaidmenį jos atlieka mūsų organizmuose ir kaip tai susiję su kiaušialąsčių kokybe! 

Aš ir iki šios knygos jau nemažai atrodo buvau skaičiusi apie sveiką mitybą ir įvairius papildus. Ją perskaičius, viskas aiškiau susidėliojo į ką man koncentruotis (kaip vyresnei su mažu kiaušidžių rezervu) ir nepasimesti tarp daugybės randamos informacijos apie papildus ir siūlymų juos vartoti. 

Pakolkas tai geriausia (objektyviausia) skaityta literatūra apie papildus, gyvenseną ir kitas priemones siekiant pagerinti išsekusių kiaušidžių veiklą. 

Taigi veiklos planą savo kiaušidėms iki antrojo IVF jau turiu! 

O kada bus tas antras IVF bus matyt... Bet kai tik tam ateis tinkamas laikas, sąlygos ir momentas, šuoliuosim link jo neatsigręždami! 


2018 m. sausio 5 d., penktadienis

Kas tas PGS / PGD ir ar verta daryti?

Šiuo metu gilinuosi šia tema.

- Nes mums darė PGS tyrimą.
- Du blastukai nurašyti kaip netinkami. Skaudu.
- Turiu draugą genų inžinerijos daktarą. Pakalbėjom. Nuomonė apie šį tyrimą keičiasi.

Kitą savaitę aprašysiu tai ką išsiaiškinau, supratau ir kokias išvadas apie tai pasidariau.

IKI!
---------------------------------------
Papildyta 2018.02.27
Pagaliau atsirado noras pasidalinti su jumis atrastais, suprastais dalykais apie tuos genetinius embrionų tyrimus t.y. PGS.
Kai daugiau sužinojau apie PGS tyrimo niuansus, buvau labai pikta ir liūdna.
Tad nusprendžiau palaukti, suvirškinti viską, apsvarstyti ir tada parašyti, pasidalinti savo patirtimi ir atrastomis žiniomis apie tą "stebuklingąjį" PGS.

PGS tyrimo metu ieškoma ar iš embriono paimtose tyrimui ląstelėse yra chromosominių nukrypimų (aneuploidijų) tokių kaip trisomija (pvz, dauno sindromas yra 21 chromosomos trisomija), monosomija, deliacijos ir pan. Apie PGD nekalbu, nors tai irgi genetinis tyrimas ir bent tuom panašus, tačiau jis atliekamas ieškant konkrečios ligos t.y. žiūri ar embrionas turi konkrečią ieškomą tėvų genetinę ligą.

Iš tikro neatradau sau vienareikšmiškų išvadų - tikėti šiuo tyrimu ar ne.

Tačiau viena aišku, nes tai yra ir moksliniuose straipsniuose minima - kad PGS tyrimas nėra 100 proc. patikimas. Kiek jis patikimas - čia jau nuomonės skiriasi. Ir apskritai sunku rasti patikimumo skaičius, nes kaip galima suprasti tyrimai su žmogaus embrionais toks labai "prabangus" ir sudėtingas dalykas ir ypač, jei tyrimams reikia ne šiaip kelių embrionų, o pakankamos imties, kad daryti su jais įvairiausius tyrimus (t.y. juos galų gale sugadinti ir sunaikinti) ir to pasekoje turėti statistiškai patikimas išvadas...

Neinant giliai į mišką, trumpai sudėliosiu kodėl kyla tarp mokslininkų ši patikimumo diskusija.
PGS tyrimai tobulėja, pagal jų atlikimo technologiją yra grupuojami kaip PGS 1.0, PGS 2.0. Kai atras naują technologiją bus PGS 3.0. Apie PGS 1.0 patikimumą jau niekas nebediskutuoja, nes tai atgyvenusi ir pripažinta kaip tikrai mažai patikima techgnologija.

Iš esmės yra keliamas klausimas ar tos kelios ląstelės (dažniausiai apie 6) paimtos iš penkių dienų embriono (blastocistos) atspindi viso embriono ląstelių genetinį turinį. Tos dienos embrionas turi nuo 100 iki 300 ląstelių. Dažnai nutinka, kad embrionui vystantis ir beprotišku greičiu dalinantis ląstelėms, kai kuriose ląstelėse pasitaiko genetinių klaidų. Ir tai nieko tokio, jei tos ląstelės embrionui vystantis atsiduria ne jo vidiniame ląstelių sluoksnyje (ICM Inner Cell Mass), o išoriniame (TE Trophectoderm). Nes iš ICM vystysis vaikelis, o iš TE - placenta, o placentai jokio skirtumo ar jos ląstelių chromosomos yra tvarkingos ar ne.


Jei tų "blogų" ląstelių atsiranda tiek daug, kad jos dauginasi ir sudaro vidinį embriono sluoksnį, tai tokiu atveju embrionas tampa genetiškai netvarkingas ir IVF ar natūraliame apvaisinimo procese (vystymosi mechanizmai nuo to nesikeičia) jis net nesiimplantuoja arba implantuojasi, tačiau įvyksta persileidimas. Ko pavadinimą esame ne vieną kartą girdėjusios - įvyksta natūrali gamtos atranka... Tai va, tą natūralią gamtos atranką bando pakeisti PGS tyrimas. Ir tikslas šiuo atveju yra moteriai įsodinti tik genetiškai gerą embrioną. Skamba kaip iš pasakos. Dėja realybėje pasakos nesimato. Nes jei taip būtų, tai nėštumai po PGS atlikimo turėtų būti kone šimtaprocentiniai. Bet kažkodėl taip nėra. Ir nėštumų padidėjimas atlikus PGS ir įsodinus "gerą" embrioną nėra stebuklingas. Radau skaičių, kad tik 18 proc. padidėja, t.y. jei darant paprastą IVF - tarkim pastojimo procentas yra 40, tai po atlikto PGS - 58. Ne stebuklai. Kodėl?

Matyt dėl to, kad tos kelios paimtos ląstelės iš embriono išorinio dangalo (TE) PGS tyrimui nėra tokios reprezentatyvios kaip norėtųsi. Tai reiškia, kad dažnai gali būti taip, kad paimtos ląstelės tyrimui yra blogos, o tos ląstelės esančios embriono viduje (ICM) yra geros. Arba atvirkščiai, paimtos ląstelės yra geros, o iš tikro embrionas - blogas. Arba tos geros ir blogos ląstelės būna susimaišiusios sluoksniais (mozaikinė aneuploidija) ir paimtas mėginys bus tik iš tam tikros vietos ir atspindės tik tos vietos, tų ląstelių genetinius turinius, bet ne viso embriono.
Be to yra padaryti keli eksperimentiniai tyrimai su keliais realiais atvejais, kai buvo įkelti aneupliodiniai embrionai, iš kurių gimė sveiki vaikai!!! Kam įdomu, apie tai daugiau galite pasiskaityti mano pateiktose nuorodose žemiau.
Tai pagrindžia teoriją ir stebuklingą gamtos ar Dievo (čia kaip nori taip gali vadinti) gebėjimą, kad besivystantis embrionas sugeba save "išgydyti" nuo tų netinkamų genetiškai ląstelių, jas vystymosi metu nustumdamas į tą išorinį dangalą, o taip embriono gemalą paliekant sveikutį :) Aišku, gamta ne visada tai sugeba ir lieka po to jau veikti tai gamtos atrankai, nes genetiniai nukrypimai būna nesuderinami su gyvybe, retais atvejais visgi gimsta vaikučiai su tam tikrais genetiniais sutrikimais.

Taigi bendrai beskaitinėdama radau, kad tie kurie įsitikinę PGS patikimumu, nurodo apie 98-99 proc. patikimumą. 
Kurie nesutinka ir kelia klausimus ir bando ieškoti atsakymų, mano, kad PGS šiuo metu yra patikimas tik apie 80-90 proc. 

Tai va tokia apžvalgėlė gavosi. Tikiuosi kažkam ji bus naudinga.
Mes sau pasidarėme išvadą - antrą IVF darydami PGS nebedarysime. Mūsų atveju manome neverta. Nes paklaidos tikimybė yra nemaža, o embrionų pas mus ne marios gaunasi, tad tuos kelis embrionus "išsitestuosiu" ant savęs. Ir tai bus 100 % patikimas testas.

Šito nedaryčiau, jei situacija būtų kitokia, pvz. turėtumėme daug embrionų, tačiau jie nekibtų, nesivystytų. Tada tikrai manau verta daryti PGS "testus" ne ant savęs, o laboratorijoje. Siekiant taupyti laiką ir sveikatą, ir jei keli embrionai bus nurašyti be reikalo, tai nieko tokio nenutiks. O kai turi vieną ar du embrionus, ir kai pagalvoji apie galimą klaidą ir jo nurašymą to galbūt vienintelio šanso... tai supranti, kad ir tas vienas ar du procentai tau teikia vilties ir nors mažus, bet realius šansus tapti biologiniais tėvais.

Literatūra: 

http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(15)00682-2/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5368937/
https://monashivf.com/assets/uploads/2017/05/Preimplantation-Genetic-Diagnosis-v51.pdf

PGS ir PGD palyginimas:




2018 m. sausio 4 d., ketvirtadienis

Blastocistų PGS tyrimo rezultatai

Vakar po pietų gavau laišką iš Memorial klinikos koordinatorės.
Abu blastukai turi rimtų genetinių nukrypimų...dėja, nei vienas nėra tinkamas sodinimui :(

Nors abu buvo geros kokybės vertinant tik išorinius parametrus: 6AA ir 3AB. Bet nei vienas embrionas nepakliuvo į tuos 20-25 % gerų embrionų tikimybės procentus.

Tap pat dabar sužinojom kokį apvaisinimo metodą taikė - IMSI, kuriuo metu buvo atrinkti morfologiškai geri spermiukai, tačiau judantys lėtai (bet judėjimo greitis šiuo atveju kaip suprantu nėra reikšmingas jau).

Gan suprantamai angliškai apie embrionų kokybę: https://eggdonorideas.com/en/egg-donation/fertilisation-embryo-growth-grading-choosing-transfer//.

Tai reiškia, kad juos įsodinus - nekibtų arba įvyktų ankstyvas persileidimas. Taigi šis tyrimas mus apsaugojo nuo dviejų nesėkmingų bandymų/persileidimų. 

Kas toliau?
Klinika siūlo bandyti dar kartą. Nes kitą ciklą gali būti ir sveikų embrionų...bet gali ir nebūti...žodžiu loterija ne kitaip... bet juk 20-25 procentus duoda visgi... Gaila, kad bilietai brangoki ir limituotas jų skaičius :(



Šiaip klinika nieko nesiūlo man tirtis. Taikytų tą patį protokolą (nes šis pasiteisino ir viskas ėjosi sklandžiai) su vienu ciklu kontraceptinių prieš IVF.
Tik vyrui andrologas siūlo pasikaroti hormonų (LH, FSH, estradiolį, prolaktiną ir tostesteroną) tyrimus ir tada gydytojas paskirtų gydymą iki sekančio IVF. Taip ir padarysim. Bei kaip esam jau nusprendę iki šios naujienos - artimiausiu metu vyksime konsultacijai dėl varikocelės operacijos.

Taigi pirmas bandymas baigtas. Nors ir nesėkmingas - klinika ir visu procesu esame labai patenkinti. Bet dabar petrauka iki pavasario.
Nedaug, realiai du mėnesiai.

Jos metu pasidarysiu keletą dar papildomų tyrimų susijusių su kraujo tirštumu ir trombais, kurie sėkmingo IVF atveju galėtų sukelti persileidimą. Dėl visa ko. Kai kurios klinikos/gydytojai netyrę skiria vaistų kraujo skystinimui stimuliacijos metu ir po įsodinimo. Bet Turkijos Memorial to nedaro. O standartiškai visi šį reikalą tiria, jei po IVF nekimba arba įvyksta persileidimas kelis kartus. Aš tokios prabangos dėja neturiu tiek bandyti ir netyčia sužinoti, kad visgi turiu tą bėdą. Sakysite kam darai, juk tikimybė maža? Na tikimybė gal ir ne tokia maža, kai paskaičiau daugiau forumų, tai matau, kad tos poros kurios ilgai nesusilaukia vaikų ar turi persileidimų gan dažnai moterys turi polinkį tirštėti kraujui. Tai eisiu pas genetiką ir hematologą.
Kam įdomu daugiau apie pagrindines galimas persileidimo priežastis: http://www.ivf1.com/miscarriage-cause/#progesterone-miscarriage.

Finansinė pusė.
Kadangi blastukai nepraėjo tyrimo ir nebuvo sodinimo, kuris kaip ir yra IVF kainos dalis, klinika nuo oficialios šiuo metu IVF kainos 2475 Eur grąžins 20% sumos.

Va taip atrodo tyrimo rezultatas (su nurodytomis "brokuotomis" chromosomomis):


Tai tiek šiam kartui. Sekančiuose postuose aprašysiu tyrimus, kuriuos darysiu. 

Taip pat toliau domėsiuos apie papildus kiaušialąsčių kokybei gerinti. Ir prieš sekantį IVF juos vartosiu bent 3 mėnesius. 

Šiuo metu vartoju tik folio rūgštį 400, žuvų taukus ir Maca 500 mg. Dar užklausiau koordinatorės ką rekomenduotų kiaušialąsčių kokybei gerinti. Nors jokio stebuklingo atsakymo nesitikiu, nes jau tiek priskaityta visko, tik reikia atsirinkti kažkaip ką vartoti, ką gal kitaip daryti sekančiam kartui. 

Po visų vakar dienos emocijų, šiandien džiaugiuosi, kad esu ne viena, turiu nustabią antrą puselę. Ačiū tau, kad esi! 

2017 m. gruodžio 15 d., penktadienis

Kiek kainuoja IVF Turkijos Memorial klinikoje?

Nesvarbu kiek vaikai kainuoja, jie vistiek mūsų širdyse bus neįkanuojami ir neįvertinami jokia suma 😌

Čia trumpai apžvelgsiu kokios išlaidos mums susidarė važiuojant į Stambulą pagalbiniam apvaisinimui.
Kainas paprastumo dėlei pateikiu suapvalintas. Be to liros kursas yra labai svyruojantis.

Vienas pats IVF Memorial klinikoje kainuoja pigiau nei Lietuvoje darant mokamą, ne kompensuojamą. Tačiau prisideda kiti - kelionės ir pragyvenimo kaštai.

Taigi viso IVF nuo A iki Z kainos struktūra mums gavosi tokia.

830 Eur - vykimas konsultacijai: 
  • pagr. tyrimai iki konsultacijos, kuriuos nurodė pasidaryti prieš atvykstant (mums gavosi apie 120 Eur, dalį tyrimų jau tuėjome, kitą dalį kaip kariotipus pasidarėme su siuntimu nemokamai, na o likusiųs pasidarėme prieš vykstant konsultacijai Nasionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje, ten žymiai pigiau nei privačioje labėje)
  • Stambule konsultacija su nevaisingumo specialistais + spermograma + gimdos nuotrauka (340 Eur) 
  • lėktuvo bilietai abiems, pirmyn atgal su Ukrainos avialinijomis su persėdimu Kijeve (280 Eur)
  • 2 nakvynės (90 Eur, realiai sumokėjom per brangiai dėl booking klaidos, turėjo būt dvigubai pigiau...) 

2500 Eur  - IVF paketas (tai ką sumokėjome klinikai), į kurį įeina:
  • hormonų tyrimai proceso metu, echoskopo apžiūros, tiek kiek reikia;
  • punkcija;
  • ICSI/IMSI;
  • embrionų auginimas iki blastocistų;
  • vienas embriono/ų transferis, kuris gali būti šviežiame cikle arba kitame atšildyto embriono sodinimas sutrumpintai vadinamas FET);
  • nėštumo kraujo testas, kurio mes atvykusios iš užsienio čia Turkijoje jau nesulaukiame. 

500 Eur - vaistai (įskaitant ir vaistus po punkcijos ir pasiruošimui FET). Čia jau labai individualios išlaidos. Bet vaistai Turkijoje pigesni nei pas mus. Dvigubai ir net daugiau kartų. Man gavosi realiai mažesnė suma nei planavo, nes stimuliavosi gerai ir gonalį (brangiausią vaistą iš naudojamų) leidausi tik 8 dienas (7 dienas po 225 IU, paskutinę dieną - 175 IU).
Kas už šią sumą buvo pirkta: 4 vnt. Gonal F 450, 4 vnt. Cetrodite, 2 vnt. Luveris, 1 vnt. Ovitrele, 2 pak. Rulid (antibiotikai), bifidobekterijos, 1 pak. paracetamolis, 1 pak. Prendol (prendnizolonas), 4 pak. Crinone, 3 pak. Estrofem.

930 Eur - bilietai ir nakvynės. 390 Eur - lėktuvo bilietai skrendant IVF'ui pirmyn ir atgal abiems.  540 Eur - apartamentų su virtuvėle nuoma 20 naktų.

520 Eur  - dviejų blastocistų PGS tyrimas (kurio Lietuvoje klinikos nedaro, na nebent teoriškai Santaros vaisingumo centras, bet praktiškai mums jo  nedarytų, nes pagal juos neturime tam indikacijų - nes kariotipai geri, o amžius - jiems ne indikacija), kurio rezultatus turėtumėt sužinoti sausio pradžioje. Tad jei bus nors vienas geras - prisidės atvykimo transferiui išlaidos. Vienas transferis yra įtrauktas į IVF paketo kainą.

Už jokį šaldymą dar nemokėjome. Mokėsime jei praeis PGS tyrimą abu ir vieną įsodins, o kitą reiks toliau laikyti šaldytą. Tikslios kainos nežinau, kiek atsimenu iš forumo skaitymo tai kaina nėra labai didelė. Domėsiuos jei bus ką šaldyti. Dabar nesuku galvos.

Papildyta: kadangi PGS tyrimo nepraėjo abu blastukai ir nėra ką sodinti, klinika grąžina 20 proc. nuo IVF (2475 Eur) sumos. Pinigus perveda į sąskaitą, arba galima laikyti klinikos depozite ir panaudoti sekančiam IVF. Kadangi mes nežinom ar turėsime galimybę dar kartą IVF daryti pas juos, pasirinkome grąžinimą į sąskaitą. 

---------------------------------------------------------
Tai ko neskaičiuojam kaip išlaidų IVF Turkijoje metu:

Transportas - kadangi Stambulas didelis miestas ir jame būnant nieko neveikti būtų mažų mažiausia keista. Tai viešojo transporto kortelė ISTANBULKART yra didis gėris, kurią įsigijęs vos už berods 6 liras, ją papildai ir gali važinėti autobusais, tramvajais, traukiniais, metro, keltais, keltuvais ir pan.

Kiekvieną kartą įlipant į transportą ar įeinant į metro kortelę pridedama prie komposterio (autobuse beje lipant per priekines, kas Vilniuje neprigijo, Stambule kuo puikiausiai veikia!). Vienas važiavimas viena transporto priemone neribotą laiką neišlipant iš jos kainuoja apie 0,60 Eur. Jei važiuojama su persėdimu, antras, trečias įlipimas į transportą kainuoja vis mažiau (0, 42 Eur, 0,30 Eur).

Mes per tas 20 dienų ir konsultacijos metu tikriausiai išleidom apie max 50 Eur viešajam transportui.
O susigaudyti tokiame didžiuliame mieste padeda nuostabi Trafi programėlė, kuri jau veikia ir Vilniuje :) Beje ji veikia be interneto! Čia visas jos gėris ir yra!

Maistas - šito prie IVF išlaidų neskaičiavome, nes jei IVF darytume Lietuvoje, tai juk irgi valgytume :) Jei daraisi IVF Turkijoje nereiškia, kad maistui privalai išleisti daugiau nei namie, juk čia ne Šveicarija ir ne Skandinavija :) Stambule maisto produktai nėra brangūs, pavyzdžiui daržovės, vaisiai pigesni, šviežia mėsa kaip Lietuvoje, tik kiaulienos čia nerasite.
Jei norisi valgyti ne namie, galima pvz. kompleksinius pietus rasti už 17-25 lirų (3,80 - 5,50 Eur). Jei eiti į turistines vietas, restoranus - reiktų pasiruošti išleisti daugiau.
Kadangi mes dažnai valgydavome namie ir gaminome, tai iš Lietuvos atsivežiau pagrindinius prieskonius, kurių reikėjo maisto gaminimui, kokybiško alyvuogių aliejaus, kitokių salotų pagardų, kaip antai sėklų mišinius salotoms, chia sėklas kurias pamėgau valgyti pusryčiams su jogurtu. Ir panašius dalykus, kuriuos pagalvojau gali būti sudėtingiau rasti ir plius buvo mažiau vargo pirmam apsipirkimui ir įsikūrimui trims savaitėms.

Kas daugiau? Atrodo viską suminėjau, kas man atrodė svarbu planuojant išlaidant.

Jei turit klausimų - prašom rašyti, pasistengsiu atsakyti :)
---------------------------------------

Dabar ilsėsimės. Tikėsime. Lauksime. Sutiksime kalėdas, naujus metus. Palydėsime gaidžio metus ir tikėsimės geresnių šuns metų :)
Jei praeis PGS testą, sekantis mano žingsnis - domėsiuos kaip ruoštis įkėlimui, ką daryti po įkėlimo, kad padidinti implantacijos šansus ir nepakenkti. Rinksiu visokius patarimus, ir kai kuriuos taikysiu sau. Apie tai parašysiu. Tikiuosi.
Jei ne, tai teks ruoštis antram IVF. Neiškart. Pailsėčiau, pamastyčiau.
Pagyvensim. Pamatysim.  

2017 m. gruodžio 13 d., trečiadienis

Šešta diena po pukcijos

Tam taram misija Stambule šiam kartui baigta!

Esam laisvi keletą ciklų ar iki kol paaiškės PGS tyrimo rezultatas.... apie kurį pagalvojus...labai rimtai bijom... Brangusis išvis suabejojo ar verta jį buvo mums daryt. Nu sakau kad jau šaukštai popiet apie tai kalbėt...
Tai bandysim negalvot, nes nuo to niekas nepasikeis. O jei visgi galvoti, tai geriau svajoti.
Nors tu ką, tikiu, kad abu blastukai gali būti geri!



Taigi, o trečias embrionas visgi nevirto blastocista, nelemta jam buvo... ką padarysi, visada sektis negali, nebūna taip realiame gyvenime. Kap paaiškino šešta diena po punkcijos yra paskutinė diena kada yra duodamas šansas embrionui virsti balstocista, jei nepavyksta vadinasi jis tiek nekokybiškas, kad toliau neverta jo auginti ar kažkas panašaus.

Šiandien švęsim, nuodėmiausim ir daug ką sau leisim :) Eisim vakare miestan išbandyti kokių kokteilių, desertų ar šišos :D

Rytoj turėsim ne ką mažesnę pramogą - varysim stebėt gyvai Žalgirio ir Fenerbahce krepšinio rungtynes!

Rytoj arba poryt parašysiu finansinę šio reikalo pusę - kiek čia Turkijoje Memorial klinikoje IVF kainuoja, vaistai, kitos su buvimu čia susijusios išlaidos.


2017 m. gruodžio 12 d., antradienis

Penkta diena po punkcijos


Nusikalę ir laimingi esam šiandien!
Nuo ryto pasiekė žinia, kad turim jau DVI blastocistas geros kokybės, o trečias embrionas kokybės geros, tik vystosi šiek tiek lėčiau ir tutėtų rytoj virsti blastocista taip pat!!!

Laimės pilnos kelnės! Nors su trečia dar visko gali nutikti, tačiau vien tai, kad turime dvi geros kokybės blastutes, mums yra pasiekimas. Nes pirmą dieną po punkcijos, kai sužinojome, kad apsivaisino 3 kiaušialąstės iš 5, tai buvo nedrąsu pagalvot ką ir kiek turėsime penktąją dieną...

Laukiam rytojaus. Kaip sekasi trečiam mūsų embrionukui sužinosime rytoj nuvykę į kliniką.
Vykstame rytoj susimokėti už PGS (preimplantacinis genetinis embrionų tyrimas). Šiandien abiem jau paimtas mėginys tyrimui, ir abi užšaldytos. Tad ryt sužinosim už dvi ar tris mokėsim. Tai viena iš retų situacijų, kai norisi, kad tektų mokėti daugiau 😇

Taip pat liepė nutraukti Crinone vartojimą, kas reiškia, kad šiame cikle sodinimo nebus.

Vyras buvo ne iki galo įsigilinęs ar primiršęs kaip ten kas su tuo šaldymu. Paaiškinau, kad pirma paima keletą ar keliolika ląstelių iš blastocistos ir ją užšaldo. O tyrimas vyskta net keletą savaičių. Tiksliau paklausime rytoj kiek laiko vyks tyrimas ir kada žinosime ar ir kiek turime genetiškai gerų blastocistų.
Per konsultaciją paklausus kiek praeina PGS testą tokiose situacijose kaip mūsų, tai procentai nenudžiugino - tik apie 25... ir viskas dėl to suknisto mano amžiaus. Na bet aš jaučiuosi kaip 28 metų, tai gal ir mūsų embrionai bus atitinkamos kokybės :) Niekada negali žinoti!

Bet sakau brangiąjam, kad jei ne dabar džiaugtis, tai kada? Juk šiai dienai, šiam momentui esame geroje situacijose, su geru rezultatu!

Galiu jausti kaltę dėl praeities, jaudintis dėl ateities, bet tik dabartyje galiu veikti. Gebėjimas būti čia ir dabar yra pagrindinė psichinės sveikatos sudedamoji dalis. Abrahamas Maslow.

Geriau ir nesugalvotum pasakyti. Tik labai sunku tai padaryti. Juk kiekvienas turime demonų praeityje ir ir norime šviesios laimingos ateities....

--------------------------------
Šiandien malėmės miesto centrinėje turistinėje dalyje - aplankėme Grand bazar'ą, Mėlynąją mečetę, Haga Sofia.



2017 m. gruodžio 11 d., pirmadienis

Ketvirta diena po punkcijos



Visi trys toliau vystosi ir yra geros kokybės. Kažkas neįtikėtino!

Ne kaip visada šią dieną naujienų teko palaukt ilgiau. Žinutę iš klinikos gavome gerokai po pietų.
Laukdami žinių svarstėme kodėl šį kart tiek laukt reikia. Vyras sako, jei būtume pesimistai, galvotume, kad nenori blogų naujienų pranešti, tempia gumą. Jei optimistai, tai manytume, kad geros naujienos nėra pačios svarbiausios, yra svarbesnių reikalų, tad kai bus laiko praneš. Man sakau atrodo, kad koordinatorė po savaitgalio turi daug daugiau neatidėliotinų darbų, tad praneš kai kritiniai reikalai bus sutvarkyti. O mes dabar keliaujam aplankyti tai ką suplanavę.

Žinutę gavome tuo metu kai lankėme vieną iš švenčiausių musulmonams ir turkams vietų - Eyup mečetę. Tai ketvirta pagal šventumą vieta musulmonams einanti po Mekos, Medinos ir Jerazulės.
Tai va joje būdami (tiksliau prie sultono Eyup'o kapo) gavome SMS, kad visa trijulė vystosi gerai! Pašnibždomis pasidžiaugėme ir bučinuku apsidovanojom. Dar maniškis sako, atsargiai gal čia negalima bučiuotis, juk aplinkui visi meldžiasi :D

Išeinant iš Eyup'o mauzoliejaus galima paaukoti pinigų, nes įėjimas nemokamas. Palikome simboliškai - tris lyras.

Gal reikia melstis ne Dievui, o Alahui, jei IVF daraisi Turkijoje? Sultonas Eyup'as buvo pranašo Mahomedo mokinys ir draugas. Mes jį aplankėm, manau perduos žinią apie mus Alachui. Pamatysim.
(atsiprašau, jei ką iš beskaitančių šis svarstymas įžeidžia, esam laisvamaniai gerbiantys visas religijas vienodai)

Šalia šios mečetės yra didelės kapinės. Jos ant kalno. O vaikštinėjant jose skaitėme įvairias Mahomedo pranašo mintis, kaip supratome paimtas iš Korano. Štai viena iš jų, man patikusių:


Vertimas: nesakyk, kad ši problema nužudys mane. pasakyk, kad ši problema atneš man patirtį. problemas versk į sprendimus.