2017 m. lapkričio 30 d., ketvirtadienis

Penkta diena

Ketvirta stimuliacijos diena.
Ir Stambule jau esu kaip kokia vietinė, matyt gerai susiliejau su aplinka, nes daug kas kreipiasi į mane turkiškai 😏 arba pvz., klausia angliškai kur rasti Kanados ambasadą...

O diena prasidėjo, kad iš pat ryto vykau į kliniką. Apžiūros metu pamatėme, kad mano dešinė operuotoji kiaušidė į vaistus nesureagavo ir keli joje buvę foliai sunyko.
Kairė, sveikoji, rezultatų davė: joje turim 4 foliukus, 3 iš jų virš 10 mm dydžio, ketvirtas - 7,5 mm. Bei keli mažyčiukai, kurių net nematavo.
Kraujo E2 tyrimas 264 pg/ml.
Tad nuspręsta palikti tą pačią Gonalio 225 dozę.
Plius nuo rytdienos pridėjo leistis Cetrotide, kuris skirtas tam, kad foliams augant neįvyktų priešlaikinė ovuliacija (kitaip tariant sutrikdo LH hormono veiklą), kuri IVF metu yra nepageidautina.
Kitas patikrinimas bus sekmadienį.

Nuotaikos kaip iki šiol - geros, optimistinės. Juk neturėjau nepagrįstų vilčių, kad pas mane dešimtinis folių augs. Ne tas amžius ir ne tas AMH :) Nuotaika gera bus tol kol bus bent vienas folis ir viltis.
Jei bus kada kitaip - tada ir mastysiu ką daryti. Dabar mano užduotis skaniai, sveikai valgyti (kas čia Turkijoje yra lengva), miegoti ir badytis 💃

Bei nepraleisti progos aplankyti ir kuo daugiau pamatyti Stambulo! Juk tai 15-as pagal dydį pasaulio miestas, didesnis už Paryžių, Londoną, Seulą ar Maskvą.

Taip pat šiandien persikrausčiau į naujus apartamentus, ir juose žymiai jaukiau :)
Prieš tai buvau Ates CLCO house - trūko švaros, virtuvinės įrangos, įrankių. Nerekomenduočiau, bet kai reikėjo ant smūgio kažką iš apartamentų užsisakyti - kelioms naktims tiko. Bet ne daugiau.


Šiandien nepavyko kažką tokio įspūdingo aplankyti, nelabai tam liko laiko. Apsipirkau kelioms dienoms maisto. Labai patinka man čia smulkiojo verslo kultūra. Tiesiog kaifuoju nuo parduotuvėlių - daržovių, riešutų, saldumynų ir kt. - gausos. Jau turiu savo tašką, kur perku daržoves ir vaisius. Ten visur kainos surašytos, daržovės ir vaisiai gražiai sudėlioti, moliūgai net išdarinėti :) Vienas vyras sveria, kitas į maišelius deda, tad ir didelės eilės jei užplūsta vietinių būrys vienu metu - niekis. Tas kurs sveria tai pirštus atkalęs gerai, viens du ir visas šūsnis daržovių ir vaisių susverta akimirksniu :)

Apie maistą IVF metu sako tinkamiausia yra viduržemio jūros dieta, kai joje gausu gerųjų omega riebalų, daržovių, riešutų, žuvies (tik ne tos kur gyvsidabrį kaupia).

Trumpai tariant šiuo metu mano mėgiamiausi ir dažniausiai valgomi produktai yra šie:



Granatas - antikiniais laikais vadintas vaisingumo ir meilės vaisiumi! Ir be to jis labai tinka turinčioms endometriozę. Daugiau jei sudomino skaitykit pateiktoje nuorodoje. 

Čia dar labai geras vaizdinis apibrėžimas, kas yra gerieji ir blogieji riebalai

2017 m. lapkričio 29 d., trečiadienis

Ketvirta diena

Ir trečia stimuliacijos diena.
Pradėsiu nuo blogesnių potyrių.
Jau kartosiuosi, bet tas pilvas po antibiotikų tai šumija kaip reikiant. Šiandien ieškojau jogurtų su probiotikais, tai Activios neradau, bet kažkokių vietinių radau. Na tikiuosi padės.
Nes vienu metu pagalvojau, gal jau jaučiu kiaušides, bet paskui daėjo, kad oj toli gražu ne jas jaučiu  😄
Vyras pasakojo, kad savo dozę antibio suvartojo vakar vakare. Dalinosi įspūdžiais irgi ne kokiais...

Galva toliau skaudena. Klausiau savo koordinatorės, sako gali būti nuo hormonų/vaistų ar nuo aklimatizacijos. Bet va vakarop jau kaip ir beveik beveik nebejaučiu, nu matysim rytoj.

Šiąnakt miegojau rekordiškai daug, gal kokia 10 val!!! Melatonino dozė vakar paimta matyt suveikė. Net mano miego monitoringas (fit apyrankė) parodė rekordišką valandų skaičių gilaus miego fazės. Manau gerai. Miegas niekam dar nepakenkė. Na žinoma kasdien po 10 val. nesiruošiu miegot 😊

Vakare suėjo trečia Gonalio dozė. Rytoj ryte vizitas foliukų apžiūrai ir hormonų tyrimams. Labai įdomu kaip auga, ir kiek čia per tris dienas gali jie paaugti?


Tiek prisimiegojus būtinai reikėjo pajudėti. Bet išsiruošiau tik gerokai po pietų. Is supratau, kad gerai padariau, nes labai garžią vietą aplankiau betemstant - Suleymaniye mečetę. Į vidų nėjau, esu joje buvus anksčiau, plius eisiu kartu su vyru kai atskris. Be to, esu jau nemažai mečečių aplankius musulmoniškuose kraštuose. Gerbiu jų religiją, tad pastaruoju metu nebeturiu didelio noro tose mečtėse drumsti vietinių maldas tam kad paganyti savo akis.
Taigis kas gražaus ten yra - tai nuo mečetės vidinio kiemo vieno krašto atsiveria labai graži Bosforo sąsiaurio ir miesto azijinės dalies panorama. Ypač vakarėjant! Gaila, nuotrauka visos auros ir grožio neatspindi.




2017 m. lapkričio 28 d., antradienis

Trečia diena

Ir antra stimuliacijos diena.
Po vakarykštės antibiotikų dozės šiandien žarnynui nelabai smagu. Reiks jogurtais daugiau pasimėgaut.

Vakar skaudėjo galvą, manau nuo įtampos. Gi iš pat ryto kėliaus skridau su persėdimu į Stambulą, iš oro uosto tiesiai į kliniką, tyrimai, vaistų instrukcija, vaistinė ir pirma Gonalio dozė atsibeldus į greituku užsakytus apartamentus.

Bet šiandien vėl tas pats galvos skausmas, hmm gal blogas miegas, nauja vieta. Plius apartamantai tai tokie šiaip sau. Gerai, kad neilgai juose būsiu apsistojus. Ketvirtadienį kraustaus kitur. Ten tikiuos bus geriau, patogiau.

Jei dar rytoj galvą skaudės, galvosiu, kad nuo stimuliantų. Bet tikiu, kad jau būsiu pailsėjus tinkamai.

Šiandien nelijo.
Tad aplankiau gretimai esančius kelis parkus. Nusipirkau daržovių ir didelį granatą. Juos labai mėgstu, ypač kai dabar sezonas. Bet čia jie žymiai skanesni, saldesni, valgiau ir negalėjau patikėt kaip skanu!!!

Prie parko įėjimo kačių susirinkimas :)




2017 m. lapkričio 27 d., pirmadienis

Antra diena

Pirmadienis.
Antra mano ciklo diena, bet pirma Stambule.

Atvykus padarius tyrimus, nei FSH (13 IU/l), nei E2 (66 pg/ml) neviršijo normų :) Tad nereikėjo krautis atgal daiktų, kurie net iškrauti dar nebuvo, nes tiesiai iš oro uosto prisistačiau į kliniką tyrimams.
Echoskopu matė iš viso 6 pradinius folikulus, du mažyčius dešinėje (vargšėje operuotoje) kiaušidėje, bei 4 kairėje (tris ir vienas mažytis). Visi dar tik iki 2 milimetrų dydžio.

Taigi turim tai ką turim. Reikia juos užauginti, ir kad virstų geriausiomis kiaušialąstėmis.

Pradėjom stimuliuoti GONAL F 225 IU doze. Šiandien ir pirmą leidimą padariau. Nebaisu. Būt buvę baisiau, jei anksčiau nebūtų tekę pačiai sau susileisti vaistų. Pamenu, kai tai buvo. Skaudėjo nugarą (stuburo išvaržą turėjau) visad prašydavau aplinkinių, kad suleistų. Bet kai namie buvau viena, o skausmas buvo nepakeliamas - su pilnom baimės akim bei ašarom nuo skausmo smeigiau tą adatą. Supratau, kad ne taip baisu kaip atrodė.
Na o susileisti Gonalį su tokia vos matoma adatėle - baika!
Paskirtas leidimosi laikas nuo 17 iki 19 val. Sako nebūtina kiekvieną vakarą tuo pačiu laiku leistis. Svarbu tuo laikotarpiu.

Kitas vizitas ketvirtadienį. Žiūrėsim kaip auga, ką rodo kraujo turimai.

Bei paskyrė antibiotikų smūginę vienkartinę dozę azythromicino 1000 mg. Jie skiria dėl bakterijų ir kai kurių lytiškai plintančių ligų. Jų netiria, tad duoda antibiotikų dozelę visiems pradedantiems IVF. Ir vyrui ir moteriai.  Išgėriau po vakarienės, jau jaučiu pilvas nerimauja, vyksta ten kažkas.


Beje čia lietus lyja, bet šilčiau. Lietus nešaltas. Smagu. Pagal prognozes bus lietinga artimiausiomis dienomis. Tikiuosi ne per daugiausiai... Jei rytoj lis, eisiu ieškotis sau dovanos artėjančio gimtadienio proga :) Bet labiau norėtūsi kažką aplankyti, pamatyti.
Pažiūrėsim ką rytojus atneš.

Vakar nakties sapnas

Kaip vakar vakare prieš užmiegant minėjau, aną naktį sapnavau. Matyt nujausdama kad ta pirma ciklo diena ir maratono pradžia bus sekmadienis, labiausiai nepalanki diena.

Paskutiniu metu, gal tiksliau paskutinius metus ar kelis sapnuoju labai mažai. Gal nebesvajoju? Ai sako sapnuojam tik nepamenam, tai tada klausimas kas su mano atmintim prabudus??? :D

Anksčiau reguliariai susapnuodavau, kad skrendu, ne su lėktuvu, o kaip paukštis skrodžiu pievas, miškus ir ežerus. Sako, esu kažkur girdėjusi, kad tik laimingi sapnuoja skridimą. Tikiuosi tie sapnai sugrįš, ne todėl, jog sapnais labai tikėčiau, o todėl, kad labai smagu skristi kaip paukščiui. Ypač kai pradedi skirsti, atrodo taip sunku ir baisu, bet pakilus pakankamai aukštai kaip ir su lėktuvu, pasidaro labai smagu ir gera :)

Šį kart viskas buvo kitaip. Sapnavau daug vandens. Skaidraus, šviesiai žydro žydro vandens, kuris tarsi žemę apsėmęs. Vieta - mano gimtieji namai, vienkiemis prie miško, ten kur užaugau.

Pro kambario langus matau daug vandens, jo vis daugėja. Jis tarsi dviem vamzdžiais, tokiais kaip nariuotakojų galūnės, matomais pro langą siurbiamas iš žemės gelmių į viršų. Išsiurbtas vanduo atkeliavęs iš gelmių iš pradžių toks molinai drumzlinas, paskui tampa skaidrus įsiliejęs į skaidrią žydrynę.

Tada nežinau kodėl, kam kaip aš lipu ar tai pašoku pro langą į tą vandenį. Vanduo pagavęs mane lyg kažkur neša ir staiga kažkas mane iš jo išstumia staigiai į viršų, kaip kokio katapulto išmesta. Kylu kylu aukštyn, tada sustoju ir suprantu dabar krisiu į tą žydrą vandenį, po kuriuo matosi pieva su vešlia žalia žole ir visa mano gimtoji sodyba šalimais! Bet man nebaisu nė trupučio.

Tik matau šalia elektros linijos laidus virš vandens, galvoju būt gerai ant jų nepataikyt bekrentant. Nepatikau. Puiku! Aga vanduo jau artėja, mastau kaip čia man dabar į jį nerti? tėkštis? kaip kokia padėtim? Šiaip realiam gyvenime nenardau, nemoku. Tai šoku ir leidžiuosi kojom žemyn. Bet sapne pagalvojau nersiu galva žemyn. Gylio pakankamai, vanduo skaidrus, svarbu giliai panirus kol išnirsiu nepritrūkti oro.
Tad ištiesiu rankas, sudedu suglaudžiu jas virš galvos, išsitiesiu ir NERIU! Pirmą kart gyvenime! Jaudulys neišpasakytas, baimės nebuvo, tik protas sakė nestresuok, įkvėpk oro pakankamai ir viskas bus gerai. Fizika padės, nori nenori sustosi nerti ir pradėsi kilti į viršų. Svarbiausia NEPRITRŪKTI ORO. Ir nepritrūkau, nors atrodė gan visa amžinybė panirus ir neriant vis gilyn. Vanduo skaidrus, nešaltas, malonus ir nekeliantis baimės, visas jaudulys lyg ir išgaravo vos tik panirus.
Jau kildama į viršų džiaugiausi, nes žinojau - iškilsiu virš vandens ir aš būsiu pirmą kart taip drąsiai be baimės panėrusi ir elektros laidų dar be to pakeliui išvengusi!

Iškilusi viršun, dar padreifavau ir nubudau. Nubususi supratau, maudžia pilvo apačią, ta diena atėjo.


2017 m. lapkričio 26 d., sekmadienis

Pirma diena

Na štai... kaip dažnai būna mmm parsivelka pačiu netinkamiausiu metu.
Taip ir šiandien - pirma mm diena sekmadienis, kai turiu pasidaryti hormonų tyrimus, jei jie geri - antrą dieną turiu būt Stambule Memoriale.
Apskambinus didžiasias privačias ir valstybines klinikas, tiksliau laboratorijas, paaiškėjo, kad be šansų.
Tad priėmėm riziką ir vykstu be tyrimų, ir tikiuosi jie nebus nukrypę nuo normos ir galėsime pradėti IVF stimuliacijas :)

Šiam kartui labanakt, ankstyvas skrydis ;)
Tikiuosi ką smagaus susapnuosiu, kaip kad šią nakt. Ryt papasakosiu.

2017 m. lapkričio 20 d., pirmadienis

Faktai ir įdomūs skaičiai apie IVF

Pasaulyje kas šešta pora susiduria su vaisingumo sutrikimais, t. y. 10–15 proc.
Pakartotinai pastoti negali 10–25 proc. šeimų, jau auginančių vaiką.
Lietuvoje yra apie 50 000 nevaisingų šeimų. Kasmet jų padaugėja po 2000.

Nevaisingumo priežastys skirstomos taip:
  • 40 proc. nevaisingų šeimų dėl moteriškų bėdelių, 
  • 40 proc. - dėl vyrų, tačiau pastaruoju metu šis skaičius auga;
  • 10 proc. šeimų nevaisingumo priežastys yra neaiškios, 
  • dar 10 proc. šeimų yra nevaisingos dėl abiejų bėdų. 

Apie IVF.

Britų mokslininkas Robertas Edvardsas yra apvaisinimo mėgintuvėlyje pradininkas bei vystytojas. Pirmasis kūdikis, kurio susilaukta po pagalbinio apvaisinimo, gimė 1978 m. liepos 25 d. Louis Brown. Tuo tarpu pasaulinio pripažinimo už savo veiklą ir pasiekimus Kembridžo universiteto profesorius sulaukė tik 2010 m. – praėjus daugiau nei trims dešimtmečiams. Tais metais Robertui Edvardsui buvo įteikta Nobelio medicinos premija. Nobelio premijos teikimo komisija pripažino, jog mokslininko pasiekimai suteikė pasauliui galimybę gydyti nevaisingumą – ligą, kuri yra paveikusi 10 procentų viso pasaulio porų.

Dabar pasaulyje gyvena jau dagiau nei 5 milijonai vaikų, gimusių pasitelkus pagalbinio apvaisinimo būdą.

Nors pats apvaisinimas vyksta ne moters kūne, tačiau vyro ir moters ląstelės turi susijungti pačios: jeigu spermatozoidas neapvaisina ląstelės, žmogus neturi galių niekaip jo paveikti. 
IVF skėmės (gimę vaikai) procentas svyruoja nuo 25 iki 55 proc, kurie priklauso nuo įvairiausių dalykų, kaip klinikos / laboratorijo profesionalumas, amžiaus, nevaisingumo priežasčių ir pan.  


Per natūraliąją atranką žūva 75 procentų visų nėštumų, kitaip tariant, lieka tik 25 procentai užsimezgusių gyvybių. Tačiau moteris, kuri pastoja natūraliai, nejaučia persileidimų. Mat daugelis jų įvyksta pačioje nėštumo pradžioje, kol moteris nė nenutuokia, kad yra pastojusi. 


Trumpai ir aiškiai pradedantiems domėtis apie nevaisingumą ir pagalbinio apvaisinimo procedūras: 

Naudingi papildai, patarimai prieš IVF procedūrą

Internete galima rasti nemažai info apie tai, kas padeda, padidina IVF sėkmę.

Apibendrinant esminis faktorius - kiaušialąstės ir spermatozoido kokybė, o tai yra jų genetinis turinys.
Kuo daugiau metų tuo genetinis lytinės ląstelės turinys prastėja.
Gerai suprantamas skaitytas toks paaiškinimas: įsivaizduokite visus moters kiaušinėlius užderėtus per vienus metus, jų bus tarkim apie 12, tai:
- moters iki kokių 28 metų, iš tų 12-os maždaug kokie - 8-9 kiaušinėliai bus su gera genetine medžiaga, likę netinkami;
- o štai moters apie 40 m. iš tų 12-os, bus gal tik 2-4 tinkami apvaisinimui t.y. genetiškai nepažeisti.

Tas pats ir pagalbiniu būdu užaugintos kiaušialąstės negali būti visos genetiškai kokybiškos, o plika akimi ar mikroskopu embriologas to irgi nemato. Embrionas iš išorės jį vertinant gali atrodyti pats geriausias, tačiau viduje genetinės gamtos klaidos nesuderinamos su gyvybe.
Taigi embrionų kokybė ir lemia didžiąją dalį pagalbinio apvaisinimo sėkmės. Tikiuosi ateityje bus visi embrionai tiriami genetiškai ir mažiau liks tokios atrankos, kai mes moterys praktiniu būdu tikėdamos nėštumo jo nesulaukiame, nes į gimdą įkelia genetiškai netvarkingą embrio ir gamta jį atmeta....

Iš esmės Turkijoje per konsultaciją paklausus nerekomendavo man vartoti jokių papildų prieš IVF, nes ale moksliškai neįrodyta, kad papildai tikrai gerina kiaušialąsčių kokybę.
Bet va vyrui dėl spermatozoidų gerinimo - patarė toliau vartoti spec. vitaminus vaisingumui gerinti (šiuo metu apsistojom ties Wellman Conception, nes kaip anksčiau rašiau, pirkti brangūs papildai nepadėjo) bei vaistus skatinančius spermiukų gamybą - Clostilbegyt (tai yra vaistai dažniausiai skiriami moterims skatinti kiaušialąsčių gamybą inseminacijos procedūrai ar nevykstant ar vykstant nepilnavertei moters ovuliacijai gydyti).

Kadangi kai kurie gydytojai skiria, pataria vartoti vienokius ar kitokius papildus, nusprendžiau ir aš savo organizmą "pajauninti", pastiprinti. Dėl šventos ramybės :)

Melatoninas (miego hormonas). Jį vartosiu tik prasidėjus stimuliacijai, kad neturėčiau jokių problemų su miegu. Miegas pasirodo yra šventas reikalas šiame procese. Ir netgi buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, kad genetiškai geros kiaušialąstės aplink save turi melatonino sluoksnį ar kažką panašaus, kuris apsaugo kiaušialąstę nuo oksidacinių procesų vykstančių organizme, dėl kurių iš esmės senėjame.  Melatoninas yra vienas galingiausių antioksidantų.
Melatonino nerekomenduojama vartoti bandant pastoti natūraliai. Tam žymiai geriau pasitarnauja natūralios priemonės skatinančios melatonino gamybą (buvimas lauke, fizinis aktyvumas, tam tikrų produktų vartojimas kaip natūralios vyšnių sultys, graikiniai, migdolų riešutai, natūralūs avižiniai dribsniai ir kt.)

Kiti antioksidantai - DHEA, Q10.
DHEA Lietuvoje neradau pirkti, tai siunčiuosi iš iherb. Dar negavau ir nežinau ar spėsiu gauti iki išvykstant į Turkiją, per vėlai sugalvojau aš jį užsisakyti...

Bičių pienelis (royal jelly) - imuninės sveikatos garantas, vaisingumo geras papildas taip pat. Kai kur rašo padeda kiaušialąsčių kokybė gerinti. Tik ko vartoti nerekomenduojama ilgai. Max apie 3 mėn. iš anksto prieš ruošiantis IVF. O ar per patį IVF naudoti nuomonės prieštaringos. Gersiu iki starto, o tada jau gydytojų išvis klausiu iš to mano papildų krepšelio ką leidžia ir IVF proceso metu naudoti :) Nenoriu prieštarauti savo pasirinktiems medikam.

Žuvų taukai - geriu kiekvieną žiemą, tai ir šią ne išimtis. Plius jie taip pat rekomenduojami ir dėl juose esančio vitamino D (nors kaip suprantu ne visuose žuvų taukuose jo yra, tad reikia žiūrėti atidžiau).

Kompleksiniai vitaminai Pregnacare Conception.

Mityba. Taip pat stengiamės kuo teisingiau maitintis, daugiau ląstelienos, sezoninių daržovių, vaisių, naudingas grūdines kultūras kaip avižos, grikiai.

Lieka nepamiršti - vandens, gero miego, nestresuoti ir atsipalaiduoti. 

Ir galų gale - seksas ne pagal grafiką! Tai geriausioji dalis nusprendus eiti IVF keliu ;) Nors ir su grafiku mums jau gaudavosi neblogai. Reikia tik susigyventi, įžvelgti to teigiamas puses ir nesispyrioti desertui, kai jis siūlomas. Žodžiu - nebūti mažu vaiku - ožiuku.



2017 m. lapkričio 16 d., ketvirtadienis

Konsultacija Stambule

Labai daug naudingos informacijos radau iš supermamu temos apie Stambulo klinikas.

Nusprendę, kad viską darysime Stambule, susisiekiau su Memorial klinika, jų tinklalapyje užpildžiau užklausos formą. El. paštu per kelias dienas gavau atsakymą ir toliau bendravome susirašinėdami el. paštu.

Susitarėme dėl konsultacijos dienos. Iki to laiko davė tyrimų sąrašą abiem. Kaip supratau kiekvienu individualiu atveju - tyrimų prašo skirtingų. Mūsų atveju prašė kai kurių hormonų tyrimų (FSH, E2, PRL, AMH), skydliaukės, hepatitų B ir C antikūnių ir antigenų, raudoniukės, bendro kraujo tyrimo, kraujo grupė ir kariotipųs (genetinis tyrimas su šeimos gydytojo ar ginekologo siuntimu - nemokamai, tik užtrunka jis ilgai).

PATARIMAS ieškantiems kur mokamai pigiau pasidaryti tyrimus. Visus išskyrus AMH ir kariotipo turimus pigiausiai (pigiau niekas tikrai mokamai nedaro) daro valstybinė įstaiga - Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.  Veikia visuose 5-iuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Jų tinklalapyje  rasite ir kainas ir vietas, kur miestuose įsikūrusios.

Į Stambulą vykome 3-ims dienoms. Viena diena - konsultacijai. Kita - jei prireiktų kokių papildomų tyrimų atlikti ten vietoje. Trečia diena - lekiam namo!

Konsultacijos laikas paskirtas mums buvo 13:30. Iš klinikos išėjome gal pusę penkių.
Per tą laiką turėjome vieną konsultaciją su vaisingumo specialistais, echoskopiją, kita konsultacija su andrologu, ir spermos pridavimas spermogramai.

Konsultacijoje dalyvavo -  vaisingumo gydytojas Yucel, Semra - vaisingumo klinikos vadovė, koordinatorė Mastura ir dar dvi seselės/pagalbinės darbuotojos padėjusios atlikti echoskopiją bei testinį embrionų sodinimą t.y. pažiūri kaip kateteris praeina pro gimdos kaklelį ir patenka į gimdą. Visa echoskopija pacientui yra transliuojama per spec. monitorių, kuris tam ir kabo tiesiai prieš tave ant sienos, kad galėtumei stebėti ir klausti jei norisi :) Gydytojui skirtas kitas monitorius kaip įprasta jam patogioje vietoje.

Konsultacijos metu buvome apklausiami iš lėto apie visas būtas turėtas ligas, tyrimus, operacijas, procedūras ir pan. Viską susirašė į spec. užvestą mums poros paciento knygą. Be jokios skubos, ramiai, užtikrintai.

Vienas iš jų reikalaujamų tyrimų yra gimdos nuotrauka HSG (histerosalpingograma). Kai kurios darosi Lietuvoje ir vežasi, aš nusprendžiau pasidaryti ten vietoje, nes dažnai turkams netinka LT darytos nuotraukos. Tad nerizikavau. Kad pigiau Memorial nusiunčia į kitą kliniką Echomar, kur labai greit padaroma gimdos nuotrauka palaukus gyvoje eilėje. Iš viso užtrukom ten gal kokią valandą ir rankose turėjome va tokią nuotrauką:

Be narkozės, jokių nuskausminamų nereikėjo, šiek tiek vienu metu pamaudė kaip per mėnesines ir viskas. Nors buvau girdėjusi, jog tai nemaloni procedūra. Bet matyt priklauso nuo to kas daro, kokia aparatūra ir ar kiaušintakiai neužakę. Mano atveju abu pratekami, gimdoje irgi jokių negerovių nerado.
Galim judėti toliau :)

Konsultacijos metu aptarėme procesą. Paklausus apie sėkmės tikimybę - kalnų neprižadėjo. Situaciją paaiškino realiai kokia yra ir kokie sėkmės procentai galimi. 
Numatė tai, kad sodinimo šviežiame cikle nedarys. Embrionai kaip bus auginami iki blastocistų, o jos bus tiriamos PGS - tai yra gentinis blastocistų tyrimas prieš implantavimą nustatyti ar embrionas turi reikiamus chromosomų rinkinius. Šį tyrimą labai rekomenduoja moterims nuo 37-38 metų. Nes su amžiumi mažėja genetiškai gerų kiaušialąsčių ir ko pasekoje embrionų skaičius. 

Mūsų atveju statistiškai tokį tyrimą praeina apie 25 proc. embrionų. Labai bauginantis skaičius, kai žinai, kad ir taip tų embrionų kalnai nebus... Na bet yra kaip yra, reikia spausti geriausią iš to ką turim :)   
Blastocistos bus užšaldytos, tyrimas atliekamas kelias savaites. 
Sodinimas (FET) vyktų po kelių ciklų. 
Paklausus koks sėkmės procentas sodinant šviežiame cikle ar FET, atsakė, kad dabar jau skaičiai linksta į FET pusę. Embrionai užšaldyti ir atšildyti nenukenčia, o moteris būna pailsėjusi ir šansai tampa didesni. 

Prieš išvykstant gavau kontraceptinių tablečių receptą. Čia apsisaugot nuo cistų. 

Baigus gerti tabletes, sulaukus pirmos mėnesinių dienos - būtina čia LT pasidaryti du tyrimus  - FSH ir E2. FSH turi būti ne didesnis nei 15 IU/l, E2 ne didesnis nei 290 pmol/l. 

Tą pačią dieną gauti rezultatus, jei jie tinkami, kitą dieną būti pas juos. Čia tai iššūkis. Pirkti bilietą kitai dienai, susiorganizuoti nakvynes, išėjimą iš darbo... na bet ko nepadarysi vardan to tikslo :) 

Judam tolyn! 

-----------------------------------------------------------------------------

Tyrimai: 

FEMALE:
HORMONAL TESTS
- FSH (on the 2nd or 3rd day of menstrual cycle)
- Estradiol (on the 2nd or 3rd day of menstrual cycle)
- Prolactin (must be done in the morning till 9.30)
- AMH
- Free T4                
- TSH
SEROLOGICAL TESTS 
- Hbs Ag
- Anti-Hbs
- Anti-HCV
- Anti-HIV I+II
- Rubella IgG

HEMATOLOGICAL TESTS
- Blood type
- Complete Blood Count

-Karyotype


MALE: 
- Blood type
-FSH 
-Estradiol
-LH - 5,97 eur
-Total Testosterone
-Hbs Ag
-Anti-HIV I+II
-Anti-HCV

- Karyotype 

O Stambulas be galo gražus! 



2017 m. lapkričio 12 d., sekmadienis

Kodėl į Turkiją?

Labai daug nepasakosiu kas kaip kodėl Turkijoje darysime pagalbinio apvaisinimo procedūrą, o ne Lietuvoje.
Trumpai tariant, įsigilinę į savo bėdas (amžius prie 40, žemas AMH 0,65 μg/l, endometriozės 3 st., oligoastenoteratospermija), pradėjau ieškoti kur Lietuvoje geriausia darytis tą IVF.
O tuo laiku dar gėrė vyras papildus ir tikėjomės gal padaugės, pagreitės spermiukų ir gal pabandysim inseminacijos (IUI) procedūrą. Dėja niekas negerėjo... net prastėjo :(

Labai norėjosi rasti sėkmės istorijų su panašiomis poros problemomis. Tačiau jų iš esmės beveik nebuvo. Gal ir dėl to, kad tokių situacijų mūsų mažoje Lietuvoje ne tiek daug, o jas surasti ir išgirsti su laimingą pabaiga dar sunkiau. Norom nenorom užtikau forumuose istrorijas apie poras važiuojančias pagalbos į užsienį. Užkabino būtent Turkijos (Stambulo) klinikos ir moterų pasidalijimai patirtimi, bei palyginimai tarp buvusių procedūrų Lietuvoje, Latvijoje ir Turkijoje.

Iš pradžių Turkijos savo mintyse neprisileidau. Galvojau reikia pabandyti Lietuvoje, be to juk šiais metais (nuo 2017 m.) valstybė dalinai pradėjo finansuoti IVF procedūras, ir vietoje 3-4 tūkst. eurų, IVF galima pasidaryti už kokį 1500 Eur! Kartais net dar pigiau.

Visgi po kurio laiko pasidariau kelias išvadas:

  • dėl amžiaus ir labai žemo AMH, nesėkmės atveju daug kartų daryti IVF neturėsiu galimybių, nes ateis menopauzė ir tiek;
  • esant vyriškam nevaisingumo faktoriui, sėkmės procentas mažėja, nes tai yra viena iš labiausiai neištyrinėtų ir vis netyrinėjamų sričių, bent jau man taip susidarė įspūdis ieškant pagalbos ir atsakymo kas nutiko su vyro sperma, kodėl, kada, kaip?
  • kiek man/mums svarbus finansinis klausimas? kas svarbiau - pigiau ar geriau/patikimiau?
  • pasitikėjimas, tikėjimas einant šiuo keliu labai svarbus. Supratau, kad Lietuvos klinikomis man pasitikėti bus sunku. Kai kuriais daktarais taip, bet ne klinikomis, ne jų turima "naujausia" laboratorija, noru išspręsti tavo problemas. Yra ir objektyvios priežastys, Lietuva maža, mažai patirties su sudėtingais atvejais turi mūsų gydytojai, bei mažai mūsų klinikos gali sau leisti investuoti į naujausias brangiausias laboratorijas.
  • Ar girdėjote, kas kad į Lietuvą važiuotų užsieniečiai daryti IVF?


Vienai dienai išaušus priėjom išvados - važiuojam į Stambulą. Neduos jie garantijų ar pažadų didesnių, ne to mums reikia. Pabandysim ten, iš kur grįžusių moterų sėkmės istorijas girdėjau. Žinau yra ir nesėkmių. Nuo to neapsaugotas niekas.

Bet viltis ir tikėjims įsižiebė!


2017 m. lapkričio 7 d., antradienis

Kas tas IVF / pagalbinis apvaisinimas? Baubas?

Natūraliai besitiriant ir besigilinant į nevaisingumo priežastis, priėjome išvados / verdikto, kad padės tik pagalbinis apvaisinimas / apvaisinimas mėgintuvėlyje / IVF procedūra.

Pirma mintis apie tai buvo - kiek tai kainuoja finansiškai ir sveikatos?
Bet supratau, yra tokių kuriems nepriimtinas šis pastojimo variantas. Ir jei atvirai, nesuprantu kodėl?

Asmeniškai nieko čia dirbtino ar nenatūralaus nematau. Abi lytinės ląstelės yra jo (spermatozoidas) ir mano (kiaušialąstė) (kartais gali būti donoro), kurioms vienokiu ar kitokiu metodu padeda susijungti! Susijungimo rezultatas - embrionas - įkeliamas į gimdą. Tai tiek to ir nenatūralumo :)
Beje, jei net spermatozoidas yra ICSI būdu įkišamas į kiaušialąstę, tai dar ne viskas. Tas spermatozoidas t.y. jo branduolys dar susijungti su kiaušialąstės branduoliu. Čia mokslas bejėgis, jei jie nenori/negali susijungti.



Kai pagalvoji iš vienos pusės tai taip paprasta, o iš kitos - ypač moterys - IVF procese patiria daug kančių - stresą, hormonų audras, skausmus ir nuotaikų kaitas. Šis aspektas man keliantis didžiausią klaustuką ir nežinomybę. Kaip reaguosiu į vaistus, hormonus? Ar sugebėsiu išlikti pozityvi ir optimistiškai nusiteikus?

Čia tiek pat dirbtinumo - kiek apendicito operacija. Negi nesioperuotumėt?


2017 m. lapkričio 1 d., trečiadienis

Apie nevaisingumą. Pagalba. Bendravimas.

Bendravimas formumuose

Skaičiau, ir vis dar skaitau forumus, bei ieškau informacijos internete. Pastaruoju metu atrandu ir knygas, kurių net ir lietuvių kalba po truputį jau galima rasti, kas yra labai džiugu!

Pradines "žinias" apie nevaisingumą, jo priežastis, gydymo budus, metodus, klinikas Lietuvoje ir užsienyje radau forumuose. Juose moterys dalijasi informacija, guodžiasi, džiaugiasi ir viena kitą palaiko.
https://www.tevu-darzelis.lt/forumas/forum/vaisingumo-problemos-ir-ju-sprendimo-budai
https://www.supermama.lt/forumas/forum/50-nesulaukiancioms-gandro/

Aš labiau esu iš tų dalyvių, kurios seka, geria informaciją iš šono, ir dalyvauja tik minimaliai. Kitoms atvirkščiai - reikia išsipasakoti, pasiguosti, padrąsinti vienai kitą ir pan. Sau padariau išvadą, kad tik vien perskaityti tokią gausą informacijos reikia laiko labai daug.
Forumai labai puikiai pasitarnavo kaip pradinis ir ne tik informacijos šaltinis, kur informacija moterys dalijasi labai nuoširdžiai ir aktyviai. Net kartais stebiuosi iš kur tiek pas kai kurias entuziazmo ir noro skirti savo laiką. Pagarba! Ačiū Jums merginos! 😍

Psichologinė pagalba

patenkinti bendravimo poreikį, išsipasakoti, pasiguosti ir gauti psichologinę pagalbą pasirinkau kitą būdą ir nusprendžiau prisijungti prie paramos grupės skirtos nevaisingoms poroms. Užsiėmimus moterims uždarose grupėse ne vienerius metus veda patyrusi psichologė. Daugiau apie tai siūlau paskaityti čia http://www.vaisingumoasociacija.lt/lt/bendravimas/23. Teko jau sudalyvauti dvejuose užsiėmimuose ir manau gausiu daugiau savo psichinei sveikatai nei tikėjausi iš pradžių.

Knygos

Tikiu psichologija labai.
Bei tikiu, kad pasiekus tinkamą emocinį nusiteikimą ir pozityvumą, mūsų šansai pasiekti rezultatą bet kurioje srityje labai padidėja. Žemiau knygoje rašoma, kad tinkama psichologinė pagalba nuo 1,5 iki 3 kartų padidina tikimybę pastoti. 
Knygoje "Kai atgimsta viltis" rasite sėkmės istorijas. Bei apie pagrindines nevaisingumo priežastis, gydymo metodus ir būdus. 
Koncentruota informacija vienoje vietoje. 
Pradedantiems suprasti kas yra nevaisingumas - knyga turėtų tikti ir patikti!  

---------------------------------------------------------------

Knyga romanas apie nevaisingumą ir poros likimą, parašytą remiantis tikromis išgyventomis istorijomis ir išgyvenimais -  Kiek kainuoja vaikai. Viktorija Butautis. 
Rekomenduočiau kaip romaną, kaip norinčiai paskaityti šią tematika. Jame daug dėmesio skririama santykiams poroje einant pagalbinio apvaisinimo keliu. 

-----------------------------------------------------------------

Elektroninė knyga anglų kalba apie tai kaip pagerinti išsekusių kiaušidžių rezervą vyresnėms moterims - HOW TO IMPROVE EGG QUALITY: The Smart Way to Get Pregnant. 

Panašių knygų internete anglų kalba jau yra nemažai, tačiau ši mane patraukė tuom, kad jos autorė pati susidūrė su nevaisingumu ir išsekusiu kiaušidžių rezervu būdama molekulinės biologijos daktare. To pasekoje ji nemažai laiko praleido tyrinėdama mokslinius tyrimus, straipsnius, susirašinėjo su profesoriais ieškodama kaip galėtų ji pagerinti savo išsekusių kiaušidžių veiklą. 
Knygoje ji aprašo sveikos mitybos aspektus, papildus ir kai kurias kitas alternatyvias medicinos priemones kaip akupunktūra. 
Aš ir iki šios knygos jau nemažai atrodo buvau skaičiusi apie sveiką mitybą ir įvairius papildus. Ją perskaičius, viskas aiškiau susidėliojo į ką man koncentruotis (kaip vyresnei su mažu kiaušidžių rezervu) ir nepasimesti tarp daugybės randamos informacijos apie papildus ir siūlymų juos vartoti. 

Pakolkas tai geriausia (objektyviausia) skaityta literatūra apie papildus ir gyvenseną siekiant pagerinti išsekusių kiaušidžių veiklą. 

Tagi veiklos planą savo kiaušidėms iki antrojo IVF jau turiu!