2017 m. spalio 31 d., antradienis

Istorijos pradžia. Mūsų bėdos.

Kaip pora gandrų nusprendėme nebebijoti po vienerių metų draugystės. Tuo laikotarpiu nesisaugojome ir mėgavomės buvimu kartu. Susimastėme, kad kažkas ne taip po vienerių metų bandymų.
Tais metais patyriau daug streso, tai iš dalies nepastojimą jam ir nurašiau. Kitu atveju pas specialistą būtumėm kreipęsi jau po pusmečio, nes buvau skaičius, kad jei virš 35 patariama metų nelaukti. Bet laukiau ramesnio periodo, laukiau ir supratau, kad jo greit gali nebūti, o metai kapsi...
Man tuo metu buvo 36, draugui - 29. Nei aš nei mano antra pusė niekad prieš tai nebuvom bandę kleckiukų gaminti.

Įtarimų nekilo, kad gali būt kažkas negerai, nes ciklas reguliarus.  Ginekologė pas kurią reguliariai lankiausi irgi nieko blogo nematė. Nors ir prieš 10 metų man buvo išoperuota endocista (endometriozinė cista) iš vienos kiaušidės ir nustatyta endometriozės 3-ia stadija. Iš esmės po operacijos dingo mėnesinių skausmai, susireguliavo ciklas kaip laikrodukas (28 d., vėliau sutrumpėjo iki 26 d.), o iki operacijos būdavo apie 30 dienų ir svyruodavo.

Taigis, po metų, taip sakant sukaktuvių proga, nusprendėme, kad reikia imtis tiriamųjų veiksmų.

Pradėjom kelia nuo mano ginekologės, nes nežinojom nuo ko pradėt. Mano GIN patarė pradžiai patikrinti vyrą, ir jei su juo viskas ok, tada giliau tyrinėtų mane. O dabar nėra reikalo, nes mėnesinės reguliarios, echoskopijos metu nieko blogo nėra, tyrimai dėl lytiškai plintančių ligų neigiami.

Spermogramos rezultatai nenudžiugino. Tuomet draugas ir aš labai išgyvenom, klausėm kodėl? Juk čia aš vyresnė, plius turėjusi operaciją, o čia še tau jaunas sveikas vyras - o turtas nežiba. Jei detaliau, tai diagnozė OligoAstenoTeratospermija. Kas reiškia nepakankamas spermatozoidų kiekis, judrumas ir morfologija.

Vėliau, kol draugas gėrė įvairiausiu papildus, pradžioje jais tikėjome, tiksliau davėm šansą, bet suprasdami, kad laiko švaistyt negalim ilgai su papildais nežadėjome žaisti.
Taigi kol jis gėrė papildus, aš nenustygau vietoj ir domėjausi, skaičiau, savarankiškai tyriausi. Ir prie viso "gėrio" dar sužinojau, kad pas mane likęs labai mažas kiaušidžių rezervas, AMH (antimiulerinis hormonas parodantis kiaušidžių rezervą) nustatė 0,65 μg/l. Mano amžiaus moterims jis turėtų būti apie 1. Bet jis natūraliai sumažėjęs dėl operuotos kiaušidės.
Kiti hormonų (progesterono, prolaktino, skydliaukės, estradiolio, LH) tyrimai buvo geri. Išskyrus FSH (folikulus stimuliuojantis hormonas), kuris prie sumažėjusio kiaušinėlių rezervo būna padidėjęs, ir kuo mažiau AMH, tuo daugiau būna FSH. Tačiau jis yra svyruojantis kiekvieną mėnesį, nes jo dydis priklauso nuo konkretų ciklą jo pradžioje augančių folikulų, iš kurių vėliau išsivysto grafo folikulas, o iš jo ta vienintelė to ciklo karalienė - kiaušialąstė! Šiuo atveju pas mane jis svyruoja nuo 15,5 iki 9 IU/L. FSH rodiklis svarbus IVF procese stimuliuojant kiaušides, nes jis rodo kiek daug/mažai galima tą konkretų ciklą bus išstimuliuoti kiaušialąsčių.

Verta paminėti, kad abiems vitamino D trūkumo nenustatyta, turim jo užtektinai :)

Taigi apibendrinant situacija tokia iš pagerintų - prastas vyro turtas, mažas kiaušidžių rezervas, plius 3 st. endometriozė. Vienas vienintelis kelias susilaukti savų vaikų - pagalbinis pavaisinimas, arba kitaip IVF. Nes po 9 mėn. papildų vartojimo vyro turtas ne tai kad nepagerėjo, bet dar ir suprastėjo...

Jei kam įdomu vyras gėrė Wellman Conception, Altajaus mumijų, Fertilsan M.
Fertilsan M sudėtis panaši į Profeltil, mano galva net šiek tiek geresnė ir pigesnė, tik, kad Lietuvoje jo nėra prekyboje, man atsiuntė iš Vokietijos. Ten jo kaina apie trisdešimt kelis Eurus už pakuotę mėnesiui.

Vyrui visai nesenai nustatė 2 st. varikocelę, kuri realiai tikriausiai ir prisideda prie tos bėdos. Liūdna, kad nesugebėjo nustatyti prieš tai du tikrinę urologai, vienas iš jų ant visos Lietuvos garbinamas... O štai nesenai kiti du specialistai (antras užsienyje) nustatė tą patį, tai esam įsitikinę, kad tikrai yra 2 st. varikocelė. Esam net nusiteikę ją sutvarkyti operacijos būdu (operacija labai nesudėtinga, bet gali duoti puikių rezultatų, tik negreitų). Todėl pradžiai bandysim susilaukti IVF pagalba, tada operacija. Ir galbūt stebuklas duos šansą pabandyti antrą natūraliai. Juk svajoti galima? :)